Bakır Kablo Üretimi Nasıl Yapılır?

Bakır kablo için kablo teknolojisinde ve üretim tekniklerinde devrim benzetmesi yapmak yanlış olmayacaktır. Zira elektriğin ortaya çıkışı ve aktif olarak kullanılmaya başlanmasının ardından yaşanan en büyük yenilik elektrik kablolarının iç yapısında gidilen değişiklik olarak önerilebilir. 

Bakır Kablo Üretimi

Doğru akımdan alternatif akıma geçişten sonra en önemli sorunlardan biri olan topraklama sorunu aslında kabloların dünyasında devrimi başlatan ilk hamle olmuştur. Zira doğru akım kabloları sadece farz ve nötr mantığı ile çalışmakta olsa da alternatif akımda topraklama hattı da gerekmektedir. Bu nedenle hem oluşan ısının hem de topraklamanın yapılması için bakır elementi akla ilk gelen kablo içeriklerinden biri olmuştur. Zira bakır ısıya karşı iyi bir direnç gösterir. Fakat bakır oluşabilecek olağan üstü elektrik yüklemelerinde eğer hacim olarak elektrik yükünden daha hassas ise bu ısıya yenik düşmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu yüzden doğru yerde doğru kablo seçimi hayati derecede önemlidir.
Kablo üretimi ve imalatı nasıl yapılır hemen detaylı bir şekilde keşfetmek istiyorsanız tıklayınız!...

Bakır Kablonun Kullanım Alanları
Bakır kablo iki farklı üretim tekniği ile standartlaşmıştır. Bu standartlardan ilki alçak gerilim yani antigron hatlarda kullanılan tek yapıda yani sarım olmaksızın üretilen bakır içerikli kablolardır. Diğer standart ise mm boyutlarında onlarca telin sarımı ile ortaya çıkan kablo biçimidir.

İki kablo türü de farklı alanlar için uygun görülmektedir. Örneğin bina dışına kadar elektriğin antigron ile getirilmesi doğru iken bina içi tesisat uygulamalarında sarım kablolar avantaj sağlar. Çünkü tek yapıda kalın bakır kabloların eklenmesi montajı gibi ciddi sorun yaratan durumlara karşı sarım bakır kablolar oldukça büyük avantaj sağlamaktadır. Fakat eğer ev içinde antigron kablo kullanılacaksa topraklama devresi unutulmamalıdır. Ayrıca antigron devresi eğer imkan varsa önerilen kablo uygulaması olmaktadır. Zira değişen ihtiyaçlara karşın büyük kapasiteli kablolar daima avantaj sağlayacaktır.


Bakır Kablolarda Dayanıklılık
Tek gövde bakır kablolar dayanıklılık konusunda olağan üstü sağlamlık sunmaktadır. Kablonun hem ısıya karşı yüksek direnci hem de çekme ve basmaya karşı gösterdiği direnç kullanım için olağan üstü avantajlar sağlamaktadır. Fakat sarım kablolarda aynı özelliklerden söz etmek mümkün olmayacaktır.


Tek gövde bakır kablolar dayanıklılık konusunda olağan üstü sağlamlık sunmaktadır. Kablonun hem ısıya karşı yüksek direnci hem de çekme ve basmaya karşı gösterdiği direnç kullanım için olağan üstü avantajlar sağlamaktadır. Fakat sarım kablolarda aynı özelliklerden söz etmek mümkün olmayacaktır.



İnce tipli bu kablolar kolayca ezilip kopabilir. Ayrıca yanmaya ve ısıya karşı daha düşük direnç göstermektedirler. Eğer yeni bir hat montajı yapılacaksa mutlaka sarım kablolar için en ideal değer hesaplanarak seçim yapılmalıdır. Aksi taktirde bina içinde kalan kabloların onarımı için sık sık zaman ayırmak gerekecektir. Ayrıca tesisat içi yangınlar konusunda da antigron bakır kabloları kullanmak daha büyük güvenlik sağlayacaktır. Son dönemde ortaya çıkan çelik zırha sahip bakır içerikli kablolar içinden ortalama 30000 volt geçişine olanak tanımaktadır. Bu kablo türünde ortalama 5 mm bakır tellerin sarımı ile elde edilmektedir. Bakır kablolar üretimi ve satışı en büyük pazara sahip olan ürünlerden biridir.

____________________
Tüm işlenmiş, çeşitlere ayrılmış ve hatta kullanıcının satın alması için ambalajlanmış tüm kabloları Moon Elektronik Kablo ve Kablo Ekipmanları satış merkezi (www.moonelektronik.com.tr) e-ticaret sisteminde fiyatlarıyla birlikte inceleyebilirsiniz.


Yorumlar