Elektrik Kablo Üretim Aşamaları Nelerdir?

Her yanımız elektrik kablolarıyla dolu ve tüm dünya, tüm ülke tüm şehir hatta tüm evlerimiz onlarla çevrili. Onlara pek alışkın olmasak da hayatımızın bir parçası haline geldiler. Kablolar olmasa, bir odadaki ışığı açarken, asansör kullanırken veya bir bilgisayarı açtığımızda günlük görevlerimizi yapmak mümkün olmazdı. Kablolar, bu bilgisayara elektrik tedarik etmeyi veya bir rüzgar türbini işi yapmayı mümkün kılan farklı tür ve boyutlarda gelir.

Bir elektrik kablosunun sorunsuz birkaç yıl boyunca iyi çalışma koşullarında kalmasını sağlamak için gereken teknoloji, kalifiye personel gerektiren karmaşık üretim süreçlerini gerektirir.
İncele >>> Kablo üretimi ve imalatı nasıl yapılır?

Elektrik Kablo Üretim Süreci
• İletken
• İzolasyon
• Montaj
• İç kaplamala
• Zırhlama
• Dış keçe
• Kalite kontrol
• Sevkiyat
• Sürdürülebilirlik

Bir elektrik kablosunun temel bileşenleri iletken ve izolasyondur. İletken akımın kablosunu iletir ve yalıtım iletkendeki elektriği korur. Kabloların ayrıca, onları korumak ve çalışma ömrünü uzatmak için başka ilave kaplamalar da olabilir. Bir elektrik kablosunda iletken için en sık kullanılan malzeme bakırdır. Belirli durumlarda alüminyum da kullanılır. Bir iletkenin ilk imalat işlemi tel çekme işlemidir. Bu, iletkenliğini arttırmak ve cilt etkisini azaltmak için bakır tel çapını yavaş yavaş son çapına indirgemekten oluşur. 



Bakır, dökümhaneden, 5 ton ağırlığında büyük rulolar halinde imalatçı fabrikalarına ulaşır. Çapı 8 mm olan bu bakır teknik olarak "tel çubuk" olarak bilinir.Tel çekmenin ilk aşaması basitçe "çizim" olarak adlandırılır. Bu işlem sırasında filmaşin çapı 2 mm'ye düşürülür. Bu 2 mm tel daha sonra tel çapını her iletken türü için gereken boyuta indirgemek için çekilir. Tel çekme işleminin son aşamasında, tüm teller tavlama denilen bir ısıl işlem uygulanır. Bu aşamanın amacı, çekme kademelerinde olduğu gibi bakırın süneklik ve iletkenliğini arttırmaktır, çapı 8 mm'den belirtilen tel çapına indirgerken iletkenliğini bir kısmını kaybedebilir. Tel çekildikten sonra, bakır teller iletkenler oluşturmak üzere gruplandırılır. Kablo döşeme işlemi sırasında farklı kesitlere sahip iletkenler yapılır. 



İncele >>> Bakır Kablo Üretimi Nasıl Yapılır?


Elektrik Kablo Yalıtımı 


Yüksek ısı direncine sahip bir yalıtım malzemesi, iletkenin aynı kesitten daha fazla güç iletmesine, daha düşük bir ısı direncine sahip bir izolasyona izin verir. Kablonun tüm uzunluğu, izolasyon katının herhangi bir arıza göstermemesi için bir voltaj testine tabi tutulur. Faz kablolama, montaj makineleri üzerinde çok çekmeli kablo yapmak için farklı yalıtılmış iletkenlerin gruplandırılmasıdır. Bu işlem sırasında imal edilen kablo tüm uzunluğu boyunca bir gerilim testi gerçekleştirilir.



Bununla birlikte, bazı durumlarda, kablo koruma veya operasyonunu iyileştirmek için ek elemanlar gerektirebilir. Elektrik kaplamaları, kabloda dolaşan sinyalleri olası dış etkileşimden izole eder. Ayrıca bitişik sinyal devrelerine müdahale etmesini önlemek için güç kablolarını da korurlar. "Zırh" olarak da adlandırılan mekanik örtüler, kabloyu darbelerden, kemirgenlerden ve diğer potansiyel hasar nedenlerinden kaynaklanabilecek harici hasarlardan korur. Kabloların genellikle korunması için dış bir polimer kaplaması vardır. Buna "dış kılıf" denir. Bu kılıf iletkenleri ve yalıtımını nem gibi elektriksel özelliklerini değiştirebilecek dış öğelerden korur. Ayrıca, onları mekanik agresyona karşı korur.

_________________________

Tüm işlenmiş, çeşitlere ayrılmış ve hatta kullanıcının satın alması için ambalajlanmış tüm elektrik kablo ürünlerini Türkiye'nin en iyi kablo üretim ve satış markası Moon Elektronik kablo şirketi (www.moonelektronik.com.tr) e-ticaret sisteminden fiyatlarıyla birlikte inceleyebilirsiniz.

Yorumlar